Common knitting abbreviations

Veelgebruikte afkortingen in breipatronen

Breien is een prachtig ambacht waarmee je unieke en gezellige kledingstukken kunt maken. Als je echter nog niet bekend bent met breien, zult je misschien verbaasd zijn over de verschillende afkortingen die in breipatronen worden gebruikt. Wees niet bang! In deze blogpost zullen we de wereld van brei-afkortingen uitleggen en je helpen hun betekenis te begrijpen.

Wat zijn breiafkortingen?
Breiafkortingen zijn verkorte notaties die in breipatronen worden gebruikt om ruimte te besparen en instructies beknopter te maken. Ze worden vaak gebruikt om specifieke breisteken, technieken of acties weer te geven.

Waarom worden afkortingen gebruikt?
Breipatronen kunnen behoorlijk lang zijn, vooral voor complexe projecten. Door afkortingen te gebruiken kunnen ontwerpers de instructies condenseren, waardoor ze gemakkelijker te lezen en te volgen zijn. Bovendien zijn afkortingen vaak gestandaardiseerd voor alle patronen, waardoor het voor ervaren breiers gemakkelijker wordt om verschillende projecten te begrijpen en eraan te werken.

Veel voorkomende breiafkortingen
Hier zijn enkele van de meest gebruikte breiafkortingen:

r = rechte steek
av = averechte steek
r. samenbr = 2 steken recht samenbreien
AAB = afhalen afhalen breien
M1R = Naar rechts leunende meerdering
M1L = Naar links leunende meerdering
GK = goede kant (de kant die je ziet als je je breiwerk draagt)
VK = verkeerde kant (de kant die tegen jou aan zit als je je breiwerk draagt)

Waar vind je een lijst met breiafkortingen?
De meeste breipatronen bevatten een lijst met afkortingen aan het begin of einde van de instructies. Deze lijst biedt een referentie voor de afkortingen die in dat specifieke patroon worden gebruikt. Daarnaast zijn er veel online bronnen en breiboeken die uitgebreide lijsten met brei-afkortingen en hun betekenis bieden.

Hoe lees je afkortingen voor breien?
Het lezen van afkortingen voor breien is redelijk eenvoudig als je eenmaal de basis begrijpt. Elke afkorting vertegenwoordigt een specifieke actie of steek. 'r. samenbr' betekent bijvoorbeeld dat je twee steken recht samen breit, terwijl 'av' een averechte steek aangeeft. Door de instructies te volgen en de bijbehorende acties uit te voeren, kun je ingewikkelde patronen en ontwerpen maken.

Conclusie
Het leren van breiafkortingen is een essentiële vaardigheid voor elke aspirant-breier. Door jezelf vertrouwd te maken met deze verkorte notaties, kun je met vertrouwen een breed scala aan breipatronen aan. Vergeet niet dat oefening kunst baart, dus wees niet ontmoedigd als het even duurt voordat je vertrouwd raakt met de afkortingen. Veel breiplezier!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.